MARK

Hård kritik mot utredning

1:58 min

Utredningen som ligger till grund för det uppmärksammade omhändertagandet av tre barn får nu förödande kritik. Det är en av landets främsta experter som är mycket kritisk till utredningen som han menar är osaklig och ensidig.

Den utredning som ligger till grund för det uppmärksammade av tre barn i Mark för en månad sen får nu kraftig kritik av utredningsexperten Bo Edvardsson, docent i psykologi och socialt arbete vid Örebro universitet.

Han menar att utredningen är osaklig, ensidig och har bristande källredovisning.

– Det är en undermålig utredning. Den borde förkastas, säger Bo Edvardsson - docent i psykologi vid Örebro Universitet som forskat i utredningsmetodik.

Han har nu gått igenom den utredning som ligger till grund för det uppmärksammade omedelbara omhändertagandet av tre små barn i Mark för en knapp månad sedan, och är alltså mycket kritisk.

Bristerna han pekar på är bland annat ett ensidigt urval av uppgifter och personer där exempelvis vänner och bekanta till familjen som kunnat ge en annan bild har ignorerats, det handlar om godtyckligt tyckande, bristande källredovisning och oetiska metoder som att skriftligen bedöma hemmiljön genom att smygtitta in genom fönstren.

Det var föräldrarna i familjen som bad honom titta på utredningen, men Bo Edvardsson poängterar att hans granskning är opartisk, ideell och gjord av eget intresse.

Trots den enligt honom bristfälliga utredningen fastställde förvaltningsdomstolen det omedelbara omhändertagandet, något Edvardsson är mycket frågande till.

Socialstyrelsen har tidigare kritiserat Marks socialtjänst just för sådan ensidig handläggning som Bo Edvardsson menar är fallet i den nya utredningen. Michael Thörn som är inspektör vid Socialstyrelsen sa när han tidigare konfronterades med misstankarna om bristerna i utredningen att det vore mycket allvarligt.

Så här sa Thörn om bristerna då.

- Då är det i allra högsta grad allvarligt. Man kan inte välja bort personer som säger något positivt, säger Michael Thörn.

Och efter att Bo Edvardsson undersökt utredningen upplevde han alltså att de allvarliga brister i utredningen verkligen fanns.

Barnen omhändertogs framför ögonen på sina kamrater

Barnen omhändertogs i skolan mitt bland sina chockade kamrater och fick inte säga adjö till dem. Lärarna anser att omhändertagandet var mycket oprofessionellt. Enda skälet till det akuta omhändertagandet lärarna fick var att det annars ”kan försvåra processen”.
Det var också bråk om vem som skulle ta beslutet av politikerna. Vice ordföranden i sociala utskottet, Tommy Karlsryd (S), beslutade om omhändertagande av tre barn trots att ordföranden Mia Magné (C), som är den som ligger först i delegationsordningen, hade sagt ett tydligt nej över telefon.

Utredningen granskas på nytt efter kritiken från expert

Socialförvaltningen i Mark har redan påbörjat en genomgång av den utredning. Socialchef Magnus Andersson poängterar att Socialstyrelsen, som under en längre period har granskat socialförvaltningens utredningar i Mark, har konstaterat att kvalitén i de nya utredningarna har förbättrats väsentligt. Något som förvaltningen muntligen har fått besked av från Socialstyrelsen. Den aktuella utredningen som har dock gjorts av externa konsulter som förvaltningen anlitat. Om det visar sig att Edvardssons kritik stämmer, så är det förstås olyckligt säger Magnus Andersson.

Jesper Ingevaldsson

Skicka e-post
033 - 17 75 86

Joel Wendle

Joel Wendle i Bryssel.

joel.wendle@sr.se
033-177553

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.