BORÅS

Bredband (saknas) till alla

1:25 min

Borås gör nu en satsning på att förbättra dataförbindelserna. I flera områden i kommunen är fasta dataförbindelser närmast omöjliga att använda, men nu är alla i Borås på väg att erbjudas uppkoppling via ledning.

Det tar ett par minuter innan Sten Björkmans dator i Komlösa utanför Fristad har lyckats ansluta sig till omvärlden.
Då är det via mobilt bredband, för hade han gått via den vanliga telefonförbindelsen med koppartråd hade uppkopplingen tagit flerdubbelt lång tid.

– Det är olika dagar beroende på hur bra förbindelser det är hitupp. Det beror på väder och vind ganska mycket eftersom det går från en mast i nere i Fristad. Ibland finns inte riktigt förbindelser.

I Komlösa finns bara 47 fastigheter inklusive sommarstugor, men i dessa drivs 16 företag - många i behov av bra datauppkopplingar. Samtidigt är telestationen i Komlösa den minsta i Borås och lägst prioriterad av Telia.

Centerpartiet har länge drivit frågan om bredband till alla och nu är de rödgröna i Borås på väg att säga ja.
Utöver Komlösa ska också telestationerna i Hulu, Seglora och Tärbyås få optisk kabel och den teoretiska hastigheten höjas från en fjärdedels megabit till 100 megabit.

Under dagen idag väntas Borås kommunstyrelse godkänna utbyggnaden, och i bästa fall kan den vara klar till nästa vinter, 2012 - 13.

– Kan det komma igång till nästa höst eller vinter är vi glada och belåtna, säger Sten Björkman framför datorn i Komlösa.