Flera församlingar försvinner i Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn

Flera församlingar i Kinds kontrakt, som omfattar Svenljunga, Tranemo å delar av Ulricehamn kommun, kan helt komma att försvinna. Enligt ett förslag ska de 32 församlingarna går samman till åtta. Orsaken är bland annat få kyrkobesökare.

Det finns långt gångna planer på att kraftigt minska antalet församlingar i Kinds kontrakt. Kinds kontrakt omfattar Svenljunga, Tranemo kommun samt delar av Ulricehamns kommun.

Ett förslag finns att de 32 församlingarna går samman till åtta.

Anledningen är att många kyrkor används mycket sparsamt, det är brist på kyrkobesökare och svårt att hitta präster och mäniskor som vill arbeta i Svenska kyrkan....

Förslaget är just nu ute på remiss och på onsdag så hålls ett informationsmöte i Länghems församlingshem.

Förslaget är att istället för 32 församlingar så blir det istället åtta stycken. Det man skissat på är at låta de åtta pastoraten bilda varsin församling.

Orsaken är at man inte längre klarar av at hålla gudstjänst varje söndag och att det har varit svårt att hitta sökanden till prästtjänsterna.

Men utredningen pekar också på att det på sina ställen är svårt att hålla underhållet av kyrkorna på en bra nivå.

Det är inte bara kyrkorna som är ett bekymmer utan även församlingshemmen och andra lokaler som blivit en ekonomisk börda.

Och utrederna aviserar att en diskussion måste börja vad man ska göra med både kyrkor och församlinghem och det kan bli fråga om försäljning eller uthyrning ut. Ingenting är längre heligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".