Kraftig ökning av pensionskostnaderna i Marks kommun

Allt fler kommunanställda som går i pension kostar miljonbelopp för Marks kommun. De närmaste åren kommer kostnaden att öka kraftigt.

På trettio år väntas pensionskostnaderna fördubblas, från femtio miljoner per år till nära hundra.

Det framgår av den analys som den politiska ledningen har gjort och som läggs fram i fullmäktige i morgon, när de närmaste årens budget ska beslutas.

Metoden för att analysera den ekonomiska utecklingen samt de faktorer som kan påverka ekonomin unde de närmast åren, har arbetats fram av både politiker och tjänstemän under våren.

Befolkningsutvecklingen kommer enligt kommunens analys att fortsätta på den positiva trend som varit under de sista tre åren med en fortsatt befolkningsutveckling med dryga 200 personer de närmaste tre åren.

Men en grupp, grundskoleleverna, kommer att minska drastiskt, 350 elever färre de närmaste tre åren och minskningen fortsätter i minst tre år till.

Andra faktorer spm påverkar ekonomin är exempelvis en löneökning bland de anställda, den kostar 10 miljoner. Ökar kommunens kostnader med bara en procent kostar det 17 miljoner kronor.

Sådana här analyser ska nu nämnderna göra kontinuerligt i framtiden för att höja beredskapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista