Fler fast för fortkörning i Västsverige

Antalet givna böter for fortkörning ökade förra året i Västsverige med fem procent. Däremot verkar det som om västsvenskarna blivit något bättre på att ha på sig bilbältet.

Fortkörningar, rattfyllerier och bilbälten - där är tre saker som prioriteras i polisens trafikbevakning.

Förra året körde nästan två av hundra invånare i Västra Götaland för fort och fångades av polisens fartkameror eller radar. Och enligt statistik som sammanställts av försäkringsbolaget Folksam hade antalet fortkörare ökat med fem procent i länet jämfört med året dessförinnan. Samtidigt var det 16 procent färre som körde utan bilbälte, men antalet berusade förare var oförändrat.

Totalt sett har alltså trafikbrotten ökat något i Västra Götaland, men i hela landet har det ökat ännu mer, vare sig det handlar om fortkörning, bilbälten eller rattfylleri.

Men mellan olika landsändar råder mycket stora skillnader i polisövervakningen av trafiken, konstaterar Folksams forskningschef Anders Kullgren. Han tycker att det är anmärkningsvärt att så stora skillnader i polisens effektivitet accepteras och han tycker bland annat att det är angeläget att polisen i Västra Götaland skärper sin trafikbevakning ytterligare - för att få fast ännu fler trafiksyndare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista