Vilseledande bokpriser på rean

Idag börjar bokrean men det kan vara svårt för bokköparen att räkna ut hur mycket billigare böckerna egentligen är. I Borås kritiserar konsumunetvägledare bokhandlare för vilseledande prismärkning.
Wettergrens anger det gamla priset som gällde innan bokmomsen sänktes vid årsskiftet som ordinarie pris. Det gör att prissänkningen framstår som större än vad den är, och så får det inte gå till enligt Gunilla Thorin som är konsumentvägledare i Borås. I själva verket borde det ordinarie priset, som satts ut i katalogerna och på reaprislapparna vara sänkt med drygt 15 procent, dvs effekten momssänkningent. Det har också dom flesta bokhandlare tagit hänsyn till, men inte Wettergrens. Wettergrens har valt att ange ordinarier priset utan momssänkningen. Även på dom allra flesta prislappar i butiken är det ordinarie priset för högt. Enligt Standa Glos, chef för Wettergrens i Knalleland i Borås beror det på att böckerna reamärktes före momssänkningen. Men katalogen är tryckt efter det och ändå är det dom för höga ordinarie priserna som anges.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista