1 av 3
En av Shai Dahans Dalahästar som börjat dyka upp i Borås och Göteborg. Foto: Madeleine Hammarström
2 av 3
Shai Dahan framför ett av sina verk. Foto: Madeleine Hammarström
3 av 3
Bilder signerade Shai Dahan. Foto: Madeleine Hammarström
BORÅS

Graffiti på tapeten

1:38 min

Den tidigare politiska förslaget om en laglig graffitivägg är åter på tapeten. Anna Grahn från partiet Vägvalet i Borås vill lämna in en motion om en laglig graffitivägg tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet någon gång efter sommaren.

För något år sedan fick Anna Grahn från Vägvalet Borås med sig hela Kulturnämnden när förslaget om en laglig graffitivägg kom upp, men efter det hände inget.

– Jag har upplevt att när det kommer till det här med graffiti och konst så är det stopp. Vi har ju några högt uppsatta politiker i Socialdemokraterna som är emot det, säger Anna Grahn.

Politikerna är alltså långt ifrån rörande överrens om att en laglig graffitivägg är det bästa alternativet. Och runt om i landet finns det exempel som visar på att så kallade tags och graffiti både minskat och ökat när de lagliga platserna kommit till. Men Anna Grahn ser, trots motståndet, ljust på framtiden.

– Får jag ett antal politiker med mig nu så kanske vi kan få upp det tills nästa år. Men det har jag ju trott flera år innan, så vi får se vad som händer, säger Anna Grahn.

En motion väntar alltså. Men den amerikanska graffitimålaren och street art-konstnären Shai Dahan är inte övertygad om att en laglig vägg för målandet är allt som behövs. Han menar att det olagliga målandet kommer fortsätta ändå,  och skulle hellre se fler än en laglig plats för graffiti.

– Folk tror att om man sätter upp en laglig vägg så har man löst problemet, men det kommer inte hända. Det kommer alltid finnas ungdomar som aldrig använder de lagliga väggarna, utan fortsätter måla illegalt på platser där de inte borde vara, säger Shai Dahan.

Madeleine Hammarström
madeleine.hammarström@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista