Dyrare specialisttandvård

En utredning föreslår dyrare tandkirurgi och tandregleringar inom specialisttandvården i Västra Götaland. Bakgrunden är att specialisttandvården måste spara pengar. Förslaget överlämnas till politikerna i hälso- och sjukvårdsutskottet nästa vecka.

Specialisttandvården i Västra Götaland anses vara för dyr och ineffektiv. Därför har en intern utredning gjorts som föreslår besparingar på cirka fem procent, eller 13 miljoner kronor nästa år. Alla patienter som får kirurgiska ingrepp i munhålan ska betala som om de gick till vanlig tandläkare, vilket kan bli en rejäl ekonomisk chock för patienterna. Idag slipper många undan med sjukvårdens högkostnadsskydd, men i de fallen har specialisttandvården gjort fel, enligt utredningen. Dessutom kan de som står i kö för en planerad operation få vänta något längre i framtiden eftersom det också föreslås besparingar på tandläkarnas jour. Vidare föreslås en höjning av ribban för tandregleringar, vilket innebär att föräldrar till barn med mindre kosmetiska fel kan tvingas betala hela kostnaden, vilket kan handla om väldigt mycket pengar. För övrigt kan priset på implantat komma att höjas för patienterna, men det sker från en relativt låg nivå, eftersom Västra Götalandsregionen idag har de lägsta priserna i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista