Risk för trafikkaos vid södra infarten till Borås

Trafiken söder om Borås kan bli mer eller mindre kaotiskt vissa tider på dygnet det närmaste året. Det är konsekvensen av de ombyggnader som planeras inför att trafiken från riksväg 27 ansluts till riksväg 41 vid Kråkered nästa höst.

Just nu byggs det för fullt på den nya riksväg 27 som om ett drygt år, i september eller oktober, är klar att trafikeras. Då kommer all trafik som i dag går på 27:an att komma ut på riksväg 41 där Kråkeredsvägen i dag ansluter.

I dag går det 10 000 - 12 000 fordon på 41:an, när 27:an har anslutits kommer det att öka med 50 procent till 17 000 - 18 000 fordon.

För att öka trafiksäkerheten och göra trafiken från anslutande vägar säkarare byggs det flera nya rondeller. Riksväg 27 kommer att få en rondell redan vid Kilakryset, sedan en rondell där vägen til golfbanan i Borås ansluter. Sedan byggs det en rondell där 27:an går ihop med 41:an.

Innan man kommit fram till stan så blir det ytterligare två rondeller som ska passeras.

Det här betyder att hastigheten kommer att bli betydligt lägre men också att de sista tre till fyra kilometerna in mot Borås kommer att ta betydligt längre tid för trafikanterna på Riksväg 41 och 27 i en nära framtid.

Ombyggnaderna av infarten söderifrån beräknas kosta nära tio miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista