Fler tåg Borås-Växjö föreslås

En satsning på fler tåg mellan Borås och Växjö skulle kosta 19 miljoner kronor per år. Men satsningen lönar sig inte i form av tillräckligt ökande resande och minskade utsläpp. Det visar en ny utredning.
Utredningen om kust-till-kust-banan har beställts av ett antal kommuner i Småland och bekräftar att fler tåg ger fler passagerare och följdaktligen ett minskat bilåkande. Men stora investeringar krävs. Med en ökad turtäthet till ett tåg i timmen så krävs det nya mötesplatser. Samtidigt föreslås elva nya hållplatser och kostnaden blir totalt långt över hundra miljoner kronor. Utredarna tror på nästan en miljon fler tågresenärer per år. Ändå det räcker inte, kostnaderna överstiger intäkterna. Antalet resandet skulle behöva öka med 1,2 miljoner för att satsningen ska gå ihop. Ändå rekommenderar utredarna att kust-till-kust-banan ska byggas ut. Inte minst blir den värdefull när järnvägen mellan Borås och Göteborg dras via Landvetters flygplats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".