Säkerheten i skolbussar sämst i Bollebygd och Herljunga

Bara Mark och Tranemo kräver bälten i skolbussarna. I Herrljunga och Bollebygd har man däremot inga planer på att kräva bältestvång. Det här visar en rundringning som Radio Sjuhärads nyhetsredaktion har gjort

Sedan årsskiftet är det lag på att det ska finnas bälten i alla nya bussar utom de i stadstrafik. De bussar som finns kvar berörs dock inte av lagen. Kommunerna kan dock kräva att bussbolagen installerar bälten när skolskjutsen upphandlas.

I sjuhäradbygden är det bara i Mark och Tranemo kommun som det idag är krav på bälten i skolskjutsarna. Båda kommunerna införde kravet inför höstterminen 2004 och till höstterminen 2005 kommer flera kommuner att införa samma regler.

Längst från en lag om bälte i skolskjutsar är de i Herrljunga och Bollebygd. Förvisso har de diskuterat förslaget, men i nuläget finns inget beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista