Kollekt får inte stödja kvinnoprästmotståndare

Kollektpengar från gudstjänster i Svenska kyrkan ska inte gå till att finansiera kvinnoprästmotståndare. Det är innebörden i en skrivelse från Göteborgs stift till prästerna och kyrkoråden i stiftet.

Kollekterna blev ett debattämne i våras - efter Sveriges Radios program Kaliber, som avslöjade att kollekten vid gudstjänster, bland i flera kyrkor i Mark, hade gått till organisationer som bland annat ger ekonomiskt stöd till män som inte får prästvigas i Svenska kyrkan, eftersom som dom är kvinnoprästmotståndare.

Domkapitlet i Göteborgs stift startade en utredning, och i går blev riktlinjerna till präster och kyrkoråd kända:

”Det kan självfallet inte anses rimligt att kollekter tas upp till organisationer som förnekar eller avvisar det som Svenska kyrkan står för.” Så står det i skrivelsen undertecknad av biskopen i Göteborg.

För att göra det begripligt vad gränsen går tar vi ”Nordisk östmission” som blev omdebatterat i våras som exempel - en organisation som både stödjer arbete bland gatubarn och en kvinnoprästmotståndare prästvigd utomlands. Enligt Lasse Bengtsson, pressekreterare på Göteborgs stift, är det okej att ge kollekt till Nordisk östmission, om församlingen får garantier att pengarna inte används till att stödja kvinnoprästmotståndare - får församlingen inga garantier för det, bör den inte stödja organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista