Margit Bylin som driver Limmareds Säteri är en av lantbrukarna i projektet. Foto: Sara Holmberg, p4 Sjuhärad, Sveriges Radio.

Sjuhäradskött satsar på närproducerat

Lantbrukare: ”Vi vill gärna sälja lokalt”
1:31 min

Efterfrågan på lokalproducerad mat blir allt större. Men småskaliga slakterier har svårt att få försäljningen av kött att bli lönsam. Och därför går nu tio gårdar i Sjuhärad ihop och startar den ekonomiska föreningen Sjuhäradskött.

Folk gärna köpa närproducerat men i lite mindre partier än vad vi kan erbjuda men med detta projekt så hoppas vi kunna lösa bland annat det probolemet, säger Margit Bylin som driver Limmareds Säteri som är en av lantbrukarna i projektet.

Diskussionen om hur man kan få en ökad lönsamhet på gårdarna och samtidigt möta den växande efterfrågan på lokalproducerat har pågått under ett par år. Och i våras startade dom ett två-årigt leaderprojekt där alla har gått in med egna pengar. Förutom att sammarbetet ska gör att de kan sälja mindre köttstycken till kunderna behöver de också gå ihop för att kunna erbjuda lokalproducerat kött året om.

Tillsammans har de tio gårdarna runt i Sjuhärad 1500 djur. Försäljningen som drar igång i september kommer att ske via deras hemsida där kunden själva får välja vilken gård köttet ska komma ifrån.

Sara Holmberg
sara.holmberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".