Bild från kronprinsessan Victorias dop 1977 och från bröllopet i fjol. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
KUNGAHUSET

Kronprinsessan väntar barn i mars nästa år

Boråsare: "Å sjuttan, det var kul. De har nog kämpat"
1:02 min

Vid 15.00 idag meddelade hovet att Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel väntar barn i mars nästa år. Beskedet blev en omedelbar världsnyhet, bland annat i Danmark där Extrabladet basunerade ut att strippkungen ska bli morfar...

– Jag har jättemycket att se fram emot i höst, säger kronprinsessan till Aftonbladet på nätet.

Hovets officiella text:

Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn.
Födseln beräknas till mars 2012. Den blivande modern mår bra.

Under hösten 2011 förväntas inga större förändringar i Kronprinsessparets program, och på söndag kommer hon att delta i den sorgehögtid som hålls i Norge.

Viktigt för monarkin
– Härliga tider, säger Sten Hedman, som länge bevakat hovet, efter att ha hört nyheten.

Han tycker att det har varit en relativt lång väntetid.

– Jämfört med kungen och Silvia som fick Victoria efter 13 månader som gifta är det här en betydligt längre startsträcka. Men Victoria och Daniel kanske ville få lite tid att komma in i jobbet först, säger Sven Hedman till TT.

Att kungafamiljen väntar utökning har, enligt honom, stor betydelse för monarkin på flera vis.

– Tronföljden säkras och klampet av små barnfötter är efterlängtat efter allt elände runt boken om kungen och rapporteringen om Silvias pappa. Det här känns uppfriskande, säger Hedman.

En omedelbar världsnyhet
Svenska kronprinsessan Victorias graviditet blev snabbt känd jorden runt. Twitter och Facebook exploderade av gratulationer. I Tyskland, där svenska kungahuset är populärt, låg nyheten i topp på många tidningars sajter.

"Victoria i babylycka - hela Sverige strålar med henne", utropade Bild, en av Tysklands mest spridda tidningar, och illustrerade med en brett leende kronprinsessa och en till synes lika lycklig prins Daniel.

Danska Extrabladet valde en något annorlunda vinkel, i alla fall i rubriken. I stora svarta bokstäver basunerades ut att "Stripperkongen skal være morfar".

Fråga

Victoria och Daniel Westling gifte sig den 19 juni i fjol efter att ha förlovat sig i februari 2009. Kronprinsessparet bor på Haga slott i Solna.

Som tronarvinge kan Victoria bli den första kvinnliga regenten inom släkten Bernadotte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".