1 av 2
Ansvarig chef för Ungdomens hus anlitade samma firma i egenskap av kommunal tjänsteman som han gjorde privat. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Hans Forsman, före detta fritidschef i Borås. Foto: P4 Sjuhärad Arkiv
UNGDOMENS HUS

"Jag har rent mjöl i påsen"

1:39 min

Förre fritidschefen i Borås, Hans Forsman, anlitade samma firma i egenskap av kommunal chef som han tidigare anlitat privat, när köket hemma i villan skulle totalrenoveras.

Det handlar om det omdiskuterade Ungdomens hus - ett projekt som nu stoppats på grund av flera missar i hanteringen.

Reglerna för hur en kommun ska gå tillväga när man köper in varor och tjänster är mycket klara. Dels för att det ska bli rättvist, dels för att det inte ska uppstå misstankar att tjänstemän eller politiker gynnar ett särskilt företag.

När det gäller Ungdomens hus i Borås gjordes flera fel. Förre fritidschefen i Borås, Hans Forsman, som var ansvarig för projektet drog till exempel igång renoveringen utan att ha något bygglov. Dessutom anlitades hantverkarna utan upphandling - något som borde gjorts, enligt experter P4 Sjuhärad pratat med.

Och nu visar det sig också att en av firmorna som anlitades även har gjort jobb åt den före detta fritidschefen privat, när han häromåret totalrenoverade sitt kök hemma i villan.

Statsåklagare Nils-Erik Schultz, åklagare i mutskandalen i Göteborg, tycker att hanterandet är tveksamt:

– Det kan föranleda ett antal frågor: har skattebetalarna fått det bästa och billigaste företaget som utfört jobbet när nu den här chefen har handplockat ett företag. Det är det ingen som vet, det är svårt att bedöma, det är tveksamt, säger Nils-Erik Schultz.

Men Hans Forsman å sin sida ser inget olämpligt i att anlita ett företag som själv anlitat privat.

– Jag anlitade den firman för att den var den som jag upplevde som den mest kompetenta i det här sammanhanget. I övrigt har jag helt rent mjöl i påsen, det finns inget som jag tycker är konstigt i det, säger Hans Forsman som till P4 Sjuhärad säger att han var så nöjd med firman när de renoverade hans kök att han kom att tänka på dem när Ungdomens hus skulle renoveras.

– I efterhand kan man naturligtvis lägga in hur många olika aspekter som helst på det men när jag gjorde det hade jag inga som helst andra aspekter på det än att det var hantverkarens kompetens det handlade om, säger Hans Forsman.

Det var för några veckor sedan som kommunen stoppade renoveringen av lokalerna på Bryggaregatan, som ska bli Ungdomens hus.

Kommunens lokalförsörjningskontor har nu tagit över ansvaret. Det är oklart om några av arbetena måste göras om. Klart är att betydligt mer arbete måste göras för att lokalerna ska kunna användas som det var tänkt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista