Svårt hinna med alla diabetespatienter

Att vårda diabetespatienter förebyggande är väl värt pengarna, anser många som arbetar med diabetesvård. Men diabetessköterskan Marianne Olsson på Borås lasarett säger att tiden inte räcker till för att ta hand om den ständigt ökande patientskaran.

Den stora gruppen diabetespatienter, de med typ 2, behandlas på vårdcentralerna. Har man svåra komplikationer eller typ 1 hamnar man oftare på medicinklinikerna. I Borås har diabetesmottagningen på lasarettet haft samma resurser i många år, enligt Marianne Olsson. 
Att sköta sin diabetes ställer stora krav på patienterna själva. Felaktigt behandlad kan diabetes leda till bland annat nervskador, problem med syn och njurar, cirkulationsrubbningar och hjärtproblem.
Diabetes har ökat kraftigt i Sjuhärad. Ungefär 7000 personer i Sjuhärad har diabetes. På vårdcentralerna i Mark och Svenljunga är ökningen 25 procent de senaste fem åren.De allra flesta får diabetes typ 2, som tidigare kallades åldersdiabetes. Nu går sjukdomen allt längre ner i åldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".