Nu blir det möjlighet till provat hemtjänst även i Ulricehamn. Foto Scanpix.
ULRICEHAMN

Privat hemtjänst införs i Ulricehamn

1:32 min

Från och med den här hösten kommer äldre i Ulricehamns kommun att kunna välja privat hemtjänst istället för kommunal.

– Det är viktigt för både brukarna och kommunen att det blir ett större utbud, säger Mona Andersson på kommunen som samordnar det nya systemet.

Att välja ett privat företag för sin hemtjänst istället för kommunal har varit en möjlighet ända sedan 2009. Men det är inte alla som har kunnat nyttja det eftersom alla kommuner inte har infört det nya systemet än.

– Det är politikerna som äger fråga  och dom hart först nu beslutat detta, säger samordnaren Mona Andersson om varför Ulricehamn kommer igång först nu.

Hittills har sex företag anmält sitt intresse att erbjuda de här tjänsterna i Ulricehamns kommun. Hur många äldre som kan tänka sig att byta till ett privat företag är fortfarande oklart, mellan fem och sju procent brukar byta men Mona Andersson tror inte att det här kommer innebära en neddragning av den kommunal hemtjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista