Göran Nyman, chef för skolorna i Ulricehamn. Foto: Arkivbild SR Sjuhärad/Joel Wendle.
SKOLK

Skolkare ska anmälas

1:25 min

Från och med den här terminen är det lag på att skolan ska informera föräldrarna om elev skolkar, redan från första dagen. Skolchef Göran Nyman i Ulricehamns kommun tror att den nya lagen kommer att ge resultat.

– Jag tror att den här förändringen är väldigt bra, säger Göran Nyman, chef för välfärd, lärande och samhällsutveckling i Ulricehamns kommun. Att avvakta med den här typen av åtgärder får bara negativa konsekvenser. Med direkt återkoppling till föräldrarna får man effekt på otillåten frånvaro.

Tidigare har det varierat från skola till skola i Ulricehamn hur man har hanterat skolk. Inför terminsstarten i höst har kommunen inte gått ut med några särskilda direktiv till rektorerna, däremot så har man pratat om de nya reglerna i samband med övriga förändringar i skolan, säger skolchef Göran Nyman.

Ulricehamn har haft problem med skolk, siffror från CSN i somras visade att Ulricehamn tillsammans med Vårgårda var den kommun som hade flest elever som fick sitt studiemedel indraget på grund av skolk. Båda kommunerna låg flera procentenheter över genomsnittet för landet.

Göran Nyman förklarar detta med att skolorna redan tidigare har blivit mer noggranna i att rapportera skolk. Men även om han tror att dem nya lagen får betydelse så är det andra sätt som är bättre för att motverka skolk:

– Det allra bästa är att ha en skola som är så oerhört bra, och där eleverna valt rätt, så att de känner sig motiverade att gå till skolan. Det låter som en självklarhet, men det handlar väldigt mycket om att vi måste försöka möta eleverna ännu bättre för att motverka skolket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista