Per-Olof Hermansson (KD). Foto: Erik Bergström
MARK

Socialnämnden i Mark gör rekordunderskott

1:40 min

Socialnämnden är utsatt för hård ekonomisk press. Det fattas 25 miljoner i år och ännu mer nästa år. Ordföranden i nämnden menar att läget är ohållbart på längre sikt.

Socialförvaltingen i Mark går back 25 miljoner kronor i år - och nu begär socialnämnden 27 miljoner kronor extra nästa år för att få sin ekonomi i balans.

Nu kräver socialnämndens kristdemokratiske ordförande Per-Olof Hermansson en mer aktiv politik från kommunen för att locka fler invånare till kommunen och därigenom öka skatteintäkterna:

– Vi måste få större intäkter, det är enda möjligheten och genom att få större inflyttning så ökar skatteintäkterna, säger Kristdemokraten Per-Olof Hermansson, ordförande i socialnämnden i Marks kommun.

Det ekonomiska läget för socialnämden är bekymmersamt med ett beräknat underskott i år på 25 miljoner kronor - och ännu mer nästa år. Nu måste nämnden få mer pengar för att i stället för kraftiga neddragningar trygga kavaliten på omsorgen på sikt.

– Vi kan inte neka människor som är garanterad hjälp enligt lagen, därför kan vi inte spara något där. Att istället behöva lägga ner äldreboenden är helt oacceptabelt, säger Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista