Andreas Cerny, ungdomsrådet, Michaela Åberg och Carolina Bruseman, Ungdom mot rasism samt Sakiba Ekic, ungdomssamordnare i Borås. Foto: Jenny Hellström, P4 Sjuhärad.

Moralen brister på skolor

1:39 min

Ungdomsrådet i Borås ordnade i dag en temadag om moral och värderingar. Många ungdomar har en tveksam värdegrund - det har "Ungdom mot rasism" som varit ute på skolorna märkt av.

I dag anordnar Ungdomsrådet i Borås en särskild demokratidag. Temat för dagen är värdegrund. Carolina Bruseman från Ungdom mot rasism, som också är med och arrangerar, förklarar varför det är viktigt att prata om de här frågorna.

– Det finns brister, jag har till exempel varit ute på skolor och pratat om värdegrund och man märker att ungdomar har en lite taskig attityd till både det ena och det andra, det är något man måste jobba med hela tiden, säger hon.

Fördomar mot till exempel invandring och homosexuella är något Carolina Bruseman och Michaela Åberg i Ungdom mot rasism ofta möter när de är ute och pratar med elever på skolor.

– När man pratar med ungdomar är det lite tacksamt ändå, för att ungdomar har lite färre filter än vad vuxna har för ungdomar är lite mer ocensurerade när de pratar, säger Michaela Åberg.

Båda hoppas att den här dagen ska föra med sig att, framför allt rektorer och lärare, ska ta tag i det här attityderna direkt och visa att de inte är okej.

– Kommer det upp en rasistisk kommentar på en mattelektion, tycker vi att det ska tas upp direkt istället för att vänta till ett bättre tillfälle för de tillfällena kommer sällan, säger Carolina Bruseman.

Borde inte alla skolor ha en sådan här dag, så att ni verkligen når ut dem det berör?

– Det är ganska många ungdomar här idag, cirka 60 stycken, men det optimala vore så klart om alla fick den här dagen och fick vara med på de här utbildningarna men vi hoppas att vi når fram till de rektorer och lärare som är här idag och att de för det här budskapet vidare, säger Carolina Bruseman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista