Köttfärs - troligen den första odlade köttprodukten. Foto: Scanpix.
HÄRRYDA

Det odlade köttet växer

1:16 min

Snart kan vår köttfärs och biffar ha odlats i laboratorier. Forskningen kring odlat kött är på frammarsch, och i nästa vecka är det dags för den första branschträffen för världens köttforskare - i Hindås.

Forskningen kring odlat kött är på frammarsch. Köttet är en spinoff-effekt av odlingen av mänskliga organ och vävnader som pågår runt om i världen.

I nästa vecka har det blivit dags för en första branschträff för världens köttforskare, och den ska ske i Hindås väster om Borås.

Universitetslektorn Julie Gold på Institutionen för teknisk fysik på Chalmers står värd för träffen.

– Jag tycker det finns fler tekniska utmaningar för att få fram en entrecote än malet kött. Det är för att malet kött är i små små bitar och varje bit enklare får tillräckligt med syre och näring.

Så först får vi alltså en produktion av köttbullar, korv, hamburgare och liknande innan de här riktigt fina biffarna kan odlas fram?

– Absolut, det är riktigt.

Hon berättar att stegen för att nå dit dock är många, och även om man redan kan odla muskelceller finns det fler parametrar som man måste ta hänsyn till innan den första odlade biffen kan serveras. Exempelvis innehåller inte det odlade köttet något fett alls - ett ämne som har stor betydelse för att sätta smak på mat.

– Vi är få människor som vill eller kan forska på odlat kött, och de finns utspritt över Europa och USA. Det är svårt att få finansiering, och därför var min tanke att dra ihop alla som jobbar med detta och se om vi kan samarbeta, säger Julie Gold på institutionen för teknisk fysik på Chalmers står värd för träffen i Hindås.

Tommy Johansson
tommy.johansson@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista