Vi söker alla bidrag, säger Haleh Lindqvist i Marks Fastighetsbolag. Foto: Jesper Ingevaldsson, P4 Sjuhärad
Mark

Mångmiljonförlust i Rydal

Kommunchefen: "Söker alla bidrag"
1:34 min

Den historiska fabriksbyggnaden i Rydal kostar Marks över tio miljoner kronor att underhålla de närmaste åren.

Kommunen vill inte betala utan söker nu i stället alla bidrag man kan hitta, närmast från Riksantikvarieämbetet, säger det kommunala fastighetsbolagets vd, kommunchefen Haleh Lindqvist.

Rydalsfastigheten är en gigantisk stor fastighet med stora tomma outhyrda ytor. Det är en stor industrifastighet med lång historia där i dag museet finns och kommunen har en stor konferensanläggning där bland annat fullmäktige sammanträder.

Men det finns stora outhyrda ytor och hyresförluster, tillsammans med renoveringsbehov, gör att det fattas mellan en och tre miljoner varje år framöver.

Enligt en färsk analys behöver bolaget elva miljoner från i år fram till 2015.

Kommunen vill inte skjuta till några pengar just nu, trots att bolaget bett om det utan vill vänta till slutet av året i samband med bokslutet.

VD för bolaget är kommunens kommunchef Haleh Lindqvist:

– Det är en kulturfastighet och fasaden kostar väldigt mycket att underhålla.

– Vi försöker vi hitta de bidragsmöjlgheter som finns och vi kommer nu att lämna in en ansökan till Riksantikvarieämbetet, säger Haleh Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".