SVENLJUNGA

Nystart för Svenljungas kommunledning

1:41 min

Efter stora problem och spänningar i Svenljunga kommuns ledning har man nu en ny kommunchef och en ny personalchef. En av deras viktigaste uppgifter blir att återskapa förtroendet för ledningen.

I samband med turerna kring kommunjuristen som polisanmäldes och stängdes av i vintras, så framkom kritik från flera håll. Det handlade bland annat om ett dåligt arbetsklimat, (som inte fick kritiseras), och om chefer som inte tog tag i problemen.

Kritiken ledde till att den förre kommunchefen i februari fick sparken av kommunen med motiveringen att han hade brister i sitt ledarskap. Kort därefter sa personalchefen upp sig och även en enhetschef.

– Jag hoppas att jag kan bidra med att man nu ska se framåt och inte se bakåt och gräva i det gamla. Jag kan hoppas att jag kan visa på att vi har en framtidstro, och att alla känner att de kan uttrycka vad de känner om sitt arbetsklimat, säger nye kommunchefen Magnus Nilsson som tillträdde i maj.

Han var tidigare samhällsbyggnadschef i kommunen, men den nye personalchefen Peder Yderhag är sedan någon vecka tillbaka helt ny på kommunen. Liksom Nilsson lovar han nu ett öppet arbetsklimat.

– Jag tror ju på ett närvarande ledarskap - att chefer och medarbetare ska ha närhet till varandra. För det krävs dialog och kan den föras i en konstruktiv anda löser man mycket.

Att flera kritiserade chefer slutade i våras, ser kommunchef Magnus Nilsson som en möjlighet till en nystart.

– Just nu så känner jag att det är postivt på det viset att vi kan göra ett ny-tag på hela kommunledningsgruppen. Det är väl där jag känner att vi kan hitta formerna för att göra något bra framöver.

Efter att kommunjuristen fått sparken växte protesterna, men få vågade ställa upp offentligt. Läs om stormen kring Svenljungas kommunledning.

Joel Wendle

Joel Wendle i Bryssel.

joel.wendle@sr.se
033-177553

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.