Kommunalrådslöner i Sjuhärad

Svenljungas centerpartistiske kommunstyrelseordförande, Tomas Mellqvist, har fått en löneökning men på 7,5 procent. Det är den största löneökningen i Sjuhärad och en av de högre i hela landet.

Tillsammans med Borås och Tranemos kommunalråd har han nu högst politikerlön i Sjuhärad. De har nu mellan 37.000 och 42.000 i månaden, visar siffror som tidningen Dagens Samhälle tagit fram.

Påslagen för kommunstyrelsernas ordföranden blev i genomsnitt 3,3 procent, medan Kommunals avtal gav de anställda ett lönelyft på 4,4 procent.

I dag har Tomas Mellqvist en månadslön på 37 335 kronor i månaden. Därmed ligger han trea i löneligan i Sjuhärad med bara Karl-Göran Ekstener i Tranemo och Borås Björn Bergkvist framför sig.

Ulricehamns kommunstyrelseordförande ligger på fjärde plats i Sjuhärad och först på femte plats ligger den näst största kommunen i Sjuhärad: Mark.

I botten ligger Bollebygd, Vårgårda och allra lägst lön bland kommunalråden i Sjuhärad får Herrljungas och Sjuhärads enda kvinnliga kommunstyrelseordförande Margaretha Yngvesson. Å andra sidan har det aviserats att Yngvesson ska få en rejäl lönehöjning nästa år. 5000 kronor mer i månaden kan det bli om fullmäktige säger ja.

Arvodena för kommunstyrelseordförandena i Sjuhärad ligger betydligt lägre än i storstäderna med kranskommuner. Ordföranden i Borås kommunstyrelse, moderaternas Björn Bergquist, har det högsta arvodet i Sjuhärad, men tjänar inte ens hälften av vad kollegan i Stockholm gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista