Kortare väntetider till röntgen

Väntetiderna till röntgenavdelningen på Södra Älvsborgs Sjukhus ska kortas rejält - i vissa fall blir de bara en tredjedel så långa som nu. Det sker genom att de digitala röntenbilderna skickas till Spanien för diagnostisering.

Röntgenkliniken saknar sex läkare och det har orsakat långa väntetider. Före sommaren var det över ett års väntetid för en magnetröntgen - den tiden har redan sjunkit med 10 veckor. För en datortomografi blir väntetiden 6-8 veckor jämfört med 20 veckor idag.

Och det är den nya digitala tekniken som gör det möjligt. I det här fallet sker arbetet genom ett svenskägt företag i Barcelona som får tillgång till både elektroniska bilder och remisser - och sedan kommer resultatet tillbaka direkt in i lasarettets datasystem - på svenska. Röntgenkliniken har skrivit avtal fram till årsskiftet - och fram tills dess ska företaget göra över 2000 diagnoser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".