ABF-härvan blir rättegång

Nu ska fallet om ABF-ombudsmannen som satt på flera stolar snart upp i rätten, en snårig historia som kräver det yppersta av tingsrätten.

Historien om ABF i Ulricehamn började för ett par år sedan då ABF där försökte bryta sig ur ABF-familjen. Samtidigt bildade en av de ABF-anställda ett eget utbildningsbolag genom att överta ett bolagt ägt av ABF. Samtidigt som han är verksam i ABF så sitter han i lokaler ägda av ABF och enligt åklagaren arbetar för sitt eget bolag.

Mannen tillbakavisar helt misstankarna och säger att allt har gjorts helt öppet, att ABF varit väl medvetna om situationen.

Men det handlar inte bara om detta för det handlar om ABF:s framtid och en miljon minst ligger i potten. För genom ABF har det slussats stora pengar till mannens bolag för en lång rad utbildningsprojekt. Pengar som nu anses felaktigt utbetalda och därför finns det återbetalningskrav på mycket stora belopp. Pengar som ABF inte har utan istället ställer krav på den före detta anställde. Vid rättegången har ABF krav på 977000 kronor gentemot mannen.

Men uppgifterna går starkt isär vad som hänt i detta snåriga händelseförlopp, bara förundersökningen är på ett par hundra sidor stora .Sju vittnen är kallade och ska förhoppningsvis försöka bringa klarhet inför rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista