Nätavgifterna för el stiger

Energibolagen i Borås och Ulricehamn är de bolag som höjt nätavgifterna mest i Sjuhärad det senaste året. Det visar en färsk granskning som branschorganisationen Villaägarna har gjort.

Östra Kinds Elkraft och Vattenfall är de bolag i Sjuhärad som inte höjt nätavgiften det senaste året. Vattenfall höjde däremot med 11 procent förra året - och har fortfarande den högsta nätavgiften i Sjuhärad.

Nätagifterna utgör ungefär en tredjedel av den totala elkostnaden och i samband med avregleringen av elmarknaden 1996 krävde Energimyndigheten att nätavgifterna skulle sänkas med 10 procent. Så har det inte blivit, i stället har nätavgifterna i genomsnitt stigit nästan lika mycket - och de största höjningarna har skett de senaste åren.

Villaägarnas granskning visar att Borås Energi och Ulricehamns energi har höjt nätavgiften mest det senaste året. Höjningen är 7 procent. Borås sänkte sin avgift lika mycket året innan, medan Ulricehamns Energi höjde med sin nätavgift även förra året. Då med 6 procent.

Ulricehamns Energi har med andra ord höjt mest i sjuhärad de senaste två åren.

Herrljunga elektriska höjde sin nätavgift med 4 procent, medan Vattenfalls avgift har varit oföräldrad det senaste året - men då ska man komma ihåg att Vattenfall höjde nätavgiften med hela 11 procent året innan.

Ser man till totalkostnaden för en villa som gör åt 20000 kilowatttimar per år, så blir totalkostnaden klart lägst hos Borås Energi - 4600 kronor, följt av Ulricehamns Energi med 5700 kr. Vattenfall har fortfarande den högsta totalkostnaden på drygt 6900 kronor om året.

Allt enligt branschorganisationen Villaägarnas granskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista