Restriktioner för jordbruk längs Häggån

Arbetet med att se över skyddsområden för Marks kommuns vattentäkter pågår för fullt, något som kan resultera i hårda krav för jordbruket.

Först ut i den översynen är vattentäkten i Risäng och i Örby. För vattentäkten i Risäng så rinner Häggån alldeles bredvid, det innebär att stora markområden flera kilometer norr om Risäng kommer att påverkas av restriktioner dvs flera olika förbud.

Arbetet med att se över skyddsområden för Marks kommuns vattentäkter pågår för fullt. Det gäller att se till att inga föroreningar släpps ner i marken i de områden varifrån vattnet till vattentäckterna kommer. Tolv timmar ska det ta för en förorening att nå en vattentäckt, den ska alltså hinnas filtreras bort i marken. Det här kan komma att påverka jordbruk i området, med t ex restriktioner för bekämpningsmedel och gödsel, även biltvätt, borrning av brunnar för vatten eller värme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista