Skrotat sopsamarbete

Borås stad är på väg att skaffa sig en helt ny organisation för sin avfallsverksamhet. Därmed är det samarbetet som planerades med de andra sjuhäradskommunerna begravt. Men Borås är intrresserat av ett samarbete men då med helt andra förutsättningar.

Bakgrunden till den här konflikten är i korthet att det sedan flera år pågått disksussioner i Sjuhärads Kommunalförbund om ett långtgående samarbete när det gäller Sjuhäradsbygdens alla sopor. Borås var den part som hela tiden ville påskynda samtalen och samarbetet och när man nästan var klara med en uppgörelse, då drog sig Borås ut.

Borås ville först se över sin egen organisation, för nu grodde funderingar på en helt ny organisation där bl a Borås Energi slås samman med Renhållningsverksamheten och VA-verksamheten.

Fortfarande efter ett och ett halvt år så är inget beslut fattat, men ett intensivt arbete på går med att hitta en ny organisation och att det blir någon form av samverkan mellan delar av nuvarande gatukontoret och Borås Energi står klart. Bland annat har det diskuterats att bilda ett bolag som agerar fritt på marknaden. Under hösten kommer den nya organisationen at ta form.

Och därefter kommer de andra Sjuhäradskommunerna att erbjudas att vara med men just nu ser det ut som om alla Sjuhäradskomunerna utom Mark ratar samarbete med Borås, men Borås kommer istället samarbeta med andra kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista