Per-Olof Hermansson, från Horred är ledande KD-politiker i Sjuhärad. Foto: Jan-Åke Thorell.
SJUHÄRAD

Hägglund är en svag partiledare tycker ledande KD-politiker

Hermansson:”Hägglund är lam”
1:36 min

Göran Hägglund är för svag som partiledare och kristdemokraterna får inte vika ner sig så mycket och ge avkall på sin ideologi. Det säger kd:s distriktsordförande i Sjuhärad, Per-Olof Hermanssson i Horred, med anledning av krisen i partiet.

Kristdemokraterna har haft flera "nederlag" i alliansregeringen. Det har bland annat handlat om könsneutrala äktenskap, sänkt skatt för landets pensionärer och nu senast ersättningen till de fosterbarn som utsatts för vanvård och övergrepp. Dessutom är partiets opinionssiffror dåliga.

Per-Olof Hermansson tycker att partiet har vikt ner sig för mycket på bekostnad av ideologin:

– Vi har egentligen en oerhört bra ideologi, men vi måste våga stå för den och föra ut den och inte ge med oss för de andra i alliansen, säger han.

– Idag viker vi ner oss när vi inte får gehör och nästan vänder som om den frågan inte var så viktig och bortförklarar våra nederlag. Vi bortse i stället säga att vi beklagar att vi inte fick igenom det vi egentligen ville.

Men att gå så långt som att säga att Kristdemokreterna sålt sin själ vill inte Per-Olof Hermansson gå:

– Nej det kanske är att gå för långt, men något åt det hållet är det. VI har tonat ner vår ideologiska profil och det förlorar vi på.

Hermansson tycker att partiledaren Göran Hägglund varit för lam och inte agerat tillräckligt kraftfullt:

– Han har inte varit tillräckligt tuff och kaxig!

Enligt Per-Olof Hermansson har Kristdemokraterna kompromissat för mycket i de så kallade hjärtefrågorna och nu behövs en kraftfullare ledning i partiet.

– Det gäller både partiledaren och partistyrelsen, säger Hermansson som ändå inte helt vill räkna ut Göran Hägglund:

– Jag vill inte säga att Göran Hägglund har gjort sitt, för alla människor är värda en andra och en tredje chans. Men nu har han fått flera chanser och tiden börjar rinna ut för honom att ta sitt ledarskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".