Stark svågerpolitik i Sjuhärad på medeltiden, visar forskning

Två släkter hade makten i Mark och Kind i över hundra år på medeltiden. Det visar en doktorsavhandling vid Göteborgs universitet. Makten fick man genom att i flera generationer röstas fram till häradshövdingar, enligt historikern Thomas Småberg.

I Sverige på 1400-talet är kungamakten är svag och Stockholm långt bort. I stället har ett antal välbärgade släkter makten på lokal nivå. I Marks och Kinds härader dominerade familjerna Ribbing och Stenbock. I flera generationer valde bönderna dem till häradshövdingar med rätt att verka som lagens förlängda arm. Och när man en gång fått makten fanns det flera sätt att behålla den: genom att gynna släkt och vänner, knyta människor till sig genom att låta dem få vissa privilegier, genom giftermål och svågerpolitik. 
Historikern Thomas Småbergs forskning handlar om maktstrukturer för 600 år sedan, men han tycker inte att skillnaderna inte är så stora idag. Han tar som exempel dagens politiker som även de verkar i slutna grupper, enligt honom. Avhandlingen ”Det stängda frälset” lades fram vid Göteborgs universitet idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista