Ingen uppgång av konjunkturen Allt färre lediga jobb

Den senaste statistiken från länsarbetsnämnden visar inte på någon uppgång i konjukturen. Tvärt om. Antalet nya lediga jobb i länet i augusti var 22 procent färre än förra året. Men det finns trots allt en del positiva siffror som bådar gott för framtiden.

Som vanligt är siffrorna från länsarbetsnämnden en ganska dyster läsning. Antalet öppet arbetslösa och personer i olika program har stigit med 4600 personer sedan förra året och är nu uppe i drygt 59000.

Sammanlagt har 14 procent färre nya jobb anmälts till arbetsförmedlingen i år jämfört med förra året.

Men det finns trots allt en del ljuspunkter. Antalet varsel om uppsägning har minskat under augusti. Då var det 35 företag i länet som varslade sammalagt 485 personer om uppsägning - och att antalet varsel minskar tyder på en ljusning på arbetsmarknaden men det dröjer ett tag innan detta resulterar i lägre arbetslöshet.

Mest positivt i rapporten är kanske att satsningen på att minska långtidsarbetslösheten bland ungdomar har lyckats mer än väl. Målet var att halvera ungdomsarbetslösheten - och nu visar det sig att sänkningen är hela 77 procent. I siffror betyder det att det i augusti bara var 378 av länets 18-24-åringar som var långtidsarbetslösa. det ska jämföras med 1613 strycken för ett år sedan.

                                                         Jan-Åke Thorell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".