Oviss framtid för Torpa

Framtiden för Torpa Stenhus är fortfarande oviss. Frågorna är många; Vem ska betala för byggnadsunderhåll och turistbesök - kommunerna eller ägaren? 

I somras la Tranemo, Ulricehamn och Borås ett slutbud i förhandlingarna med Torpas ägare Per Zethelius. Kommunerna skulle hyra stenhuset och ett område runt omkring och stå för både utgifter och inkomster av marknadsföring och visning. Zethelius skulle med statliga bidrag stå för byggnadsunderhållet.

Men det förslaget avvisades av Per Zethelius, som under trycket av sin släkts 600-åriga ägande av Torpa Stenhus, inte vill förlora kontrollen över släktklenoden.

Kommunerna, å sin sida, kan, av juridiska skäl, inte låta kommunala skattemedel gå till en privat verksamhet.

Men Per Zethelius avvisade alltså förslaget. Å trots att kommunerna sa att det var ett slutbud har de gått med på fortsatta förhandlingar.

Vid ett möte för några veckor sedan diskuterades ett nytt förslag, men Zethelius och kommunerna är redan oense om vad man kom överens om.

Diskussionen om hur Torpa Stenhus ska drivas är tillbaka i långbänken igen.

                                               Bo Thorin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista