Varannan ratar cykelhjälmen

1:22 min

Bara hälften av alla barn i Sverige mellan 8 och 15 år använder cykelhjälm - trots att det är lag på att ha hjälm när man är under 15. Det visar en ny undersökning från trafiksäkerhetsföreningen NTF.

Två ungdomar i Borås som inte använt cykelhjälm på flera år är 15-åringarna Johanna Larsson och Jasmine Haglund Englund i Borås.

– Jag tycker inte om att ha hjälm för det förstör håret. Det är ju bra för det skyddar, men det är klumpigt, säger Jasmine Haglund Englund.

Vad skulle behövas för att ni skulle börja använda hjälm?

– En olycka kanske - då skulle man kanske börja fatta, säger Johanna Larsson.

– Att man skulle få mycket böter, då skulle jag använda hjälm. Kanske. Som det är idag så är det ingen som bryr sig. Om en polis ser en 11-åring som cyklar utan hjälm så gör polisen ingenting ändå, säger Jasmine Haglund Englund.

NTF:s undersökning som presenteras idag gjordes i våras och omfattar drygt 12 000 barn i 45 kommuner. Resultatet är nedslående, menar NTF: bara hälften av barnen använder hjälm. Och i åldern 13 - 15 år så är det bara var fjärde. Eftersom lagen om hjälmtvång bara gäller barn under 15, som inte är straffmyndiga, så kan polisen inte bötfälla dem som cyklar utan hjälm.

I åldern 13 - 15 år så är det enligt NTF:s undersökning fler pojkar än flickor som cyklar med hjälm. En av dem är 14-årige Martin Pakarinen Westlund i Borås.

– Jag använder hjälm för det är onödigt att ha sönder skallen när det finns sånt som skyddar.

Hur är det med dina kompisar, använder de hjälm?

– Nej, det är verkligen inte alla som använder hjälm. Det är mest coolhetsfaktorn som gör att de inte använder hjälm och det tycker jag är väldigt omoget och onödigt. Jag brukar inte cykla med dem som inte har hjälm.