MARK - ÖXABÄCK

Prekebo kan bli kulturreservat

Socialdemokraterna i Mark föreslår att man undersöker möjligheterna att göra Prekebo i Öxabäck till ett kulturreservat. Därmed skulle man förbättar möjligheterna att bevara området.

Prekebo är ett vackert område som ligger en bit in i skogen utefter vägen mellan Öxabäck och Mjöbäck.

Här levde och verkade kvinnan som kallas Prekebogumman fram till 1912. Egentligen hette hon Christina Andersson, och hon är numer en lokal legend.
Hon botade människor som kom långväga ifrån. Här hade hon et mindre lasarett och ett apotek där hon gjorde egna mediciner. Ruinerna från gården Prekebo finns bevarade och här har Öxabäcks bygdelag röjt upp området så att det blivit en turistattraktion dit tusentals turister kommit de sista åren.

Bygdelaget har aviserat att man har planer på att sluta sköta området eftersom missnöjet med kommunens behandling av bygdelaget och de många önskemål som man haft gentemot kommunen. Kommunen har bland annat under en tid stoppat planeringen av en ny affär, och kommunen har även negligerat protesterna mot vindkraftverk i närheten av Prekebo.

Socialdemokraterna motionerar nu att man undersöker om Prekebo kan bli ett kommunalt kulturreservat. Mark har sedan tidigare ett kommunalt kulturreservat - Ramsholmen i Örby som blev västsveriges första kommunala reservat.

Genom att göra området till ett kulturreservat förbättras möjligheten att bevara området.

Bengt Bengtsson i bygdelaget är positivt till förslaget.

– Allt som kan gynna Öxabäck och området är naturligtvis bra, så vi har inget emot att man undersöker möjligheten.

Efter att de båda kommunalråden Margareta Lövgren (M) och Pelle Pellby (s) besökte Öxabäck under måndagen har också klimatet mellan bygdelaget och kommunen tinats upp. Ordförande Lövgren lovade då att sätta igång planeringen av en ny detaljplan för att möjliggöra byggandet av en ny affär.

Detta är Prekebo

 I Prekebo mellan Öxabäck och Överlida vilar den fascinerande historien om Prekebogumman, född 1837. Hit vallfärdade människor från hela västra Sverige för att bli botade från sina krämpor när läkarna inte lyckats.
Eftersom hon även ansågs synsk, sågs hon inte alltid med blida av läkare och präster och hamnade flera gånger i tinget men dömdes aldrig. Idag är Prekebo ett vackert besöksmål, inbäddat i djupa skogar.
Ruinerna från lasarettet, ladugården och bostaden kan man ännu se och området är ett av besöksmålen i Ekomuseum Nedre Ätradalen".

Pär Sandin

par.sandin@sr.se
033-177561

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.