Politiker får full pension, trots jobb

1:58 min

Sjuhäradspolitiker som lämnat sina uppdrag får miljonbelopp i ersättning utan att behöva söka nytt jobb. Kjell Andersson, Ulricehamn tjänar en full lön och får ändå ut full pension och centerpartisten Morgan Jerkefjord, före detta kommunalråd i Vårgårda, får drygt 15 000 kronor i månaden och kan snickra på sin villa.

Arbetslinjen gäller för vanliga människor, det vill säga att man tvingas söka de jobb som finns annars försvinner ersättningen. En ersättning som också blir allt mindre ju längre arbetslösheten varar.

Men det gäller inte för avhoppade kommunala toppolitiker.

I den här granskningen har vi gått tillbaka till år 2009 och tittat på hur många politiker i Sjuhärad som fått eller fortfarande får så kallad visstidspension, efter det att de slutade med politiken.

Politiker kan, efter att ha varit heltidsarvoderade i minst tre mandatperioder - 12 år - få full visstidspension fram tills de blir ålderspensionärer, helt utan motkrav på att söka arbete som andra arbetslösa.

I Sjuhärad är det tre före detta toppolitiker som fått pension sedan januari 2009 och fram till första halvåret i år. Ytterligare två före detta politiker började ta ut sin pension i januari 2011.

En av dem är tidigare skolpolitikern, moderaten Anders Dahlén från Ulricehamn. Anders Dahlén får nästan 14 000 kronor i månaden i visstidspension från kommunen. Fram till det att Dahlén fyller 65 år har han möjlighet att få ut nästan 800 000 kronor, utan krav på att söka nytt jobb.

Anders Dahlén vill dock inte kommentera något som rör hans pension. Utan säger till P4 Sjuhärad att han har slutat med politiken och önskar bli lämnad i fred. Någon kommentar om hur han ser på sitt eget partis politik - med hårdare krav på andra arbetslösa - och det förmånliga system som han själv utnyttjar som före detta politiker, vill han inte heller ge.

Anders Dahlén började få sin pension i januari 2011 men vår granskning visar att flera politiker har fått pension betydligt längre än så.

Centerpartisten Morgan Jerkefjord, från Vårgårda, är en av dem. Han slutade som kommunalråd i Vårgårda i slutet av 1998 och har tagit ut pension sedan 1999.

Jerkefjord har inte tagit ut full pension under hela den tiden, de första åren var han vd för ett bemanningsföretag i Vårgårda och hade då lön som gjorde att pensionen räknades ned. Men sedan 2005 har han tagit ut det han har rätt till, omkring 15 000 kronor per månad.

Morgan Jerkefjord säger att han egentligen tycker att systemet är fel, det borde vara tidsbegränsat, menar han. Men säger vidare att när han nu ändå har haft möjlighet att ta ut pengarna så har han gjort det.

Under de här åren han har ägnat sig att försöka starta upp en konsultfirma samt bygga en ny villa vid kusten i Uddevalla, där han numera bor.

– Det är ju en bra trygghet för en politiker som inte har någon annan trygghetsförsäkring, för att kunna ställa om till att till exempel starta eget, säger Morgan Jerkefjord (C).

Tycker du att det är rimligt att skattebetalarna bekostar pension så att du har kunnat ägna dig åt att bygga ett privat hus?

– Det är ju inte så att skattebetalarna har hjälpt mig att bygga hus, jag hade byggt det ändå. Men sedan var det ju en god hjälp att få en liten extra försörjning under tiden då, att kunna vara hemma och snickra gjorde att jag valde det, säger Morgan Jerkefjord.


Ulricehamn har de förmånligaste villkoren!

Kjell Andersson, fd kommunalråd, grävde utan tillstånd. Foto: SR.

För detta oppositionsrådet Kjell Andersson (S) kan tjäna full lön och ändå få ut full pension, 20 000 kronor i månaden.
Hur det kommer sig finns det ingen i Ulricehamns ledning som kan eller vill svara på!

Roland Andersson får den högsta pensionen i Sjuhärad

Även regionpolitiker får pension. Roland Andersson, (S) från Borås, får nästan 38 000 kronor i månaden, trots att han inte söker andra jobb. Dessutom drar han in ca 12 000 i månaden på styrelseuppdrag.

Ulf Sjösten sa nej till pensionen men även Ulf Olsson och Wahllöf

Ulf Sjösten (M) har avsagt sig sin pension. Även Ulf Olsson, (S) ordförande i kommunstyrelsen i Borås och Björn Wahllöf fd kommunalråd för Vägvalet tackade nej till pensionen.

Politiker i Sjuhärad som fått visstidspension i år

  • Kjell Andersson (S), oppositionsråd Ulricehamn: 21 756 kronor/månad
  • Anders Dahlén (M), ordförande utbildningsnämnden Ulricehamn: 13 901 kronor/månad
  • Morgan Jerkefjord (C), kommunalråd Vårgårda: 15 576 kronor/månad
  • Thomas Mellqvist (C), kommunalråd Svenljunga: 27 416 kronor/månad
  • Stig-Olov Tingbratt (C), kommunalråd Vårgårda: 19 615 kronor/månad
  • Roland Andersson (S), regionråd VG-regionen, Borås: 37 461 kronor/månad

Så gjorde undersökningen

Sveriges Radios reporternätverk, med reportrar från alla P4 stationer och från Ekot, beslutade i våras att göra en granskning av visstidspensionerna bland lokala politiker. Alltså de politiker som finns närmast den vanlige P4-lyssnaren.

Jenny Hellström

jenny.hellstrom@sr.se
033 - 17 75 66

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.