Budgeten

Lägre slaktavgift och nytt suggbidrag

1:37 min

Regeringen vill minska slakteriavgifterna med 90 miljoner kronor. Dessutom presenterades idag planer på ett nytt bidrag som ska göra miljön bättre för suggorna.

Idag presenterades regeringens budgetproposition.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson besökte Grevbäcks gård utanför Hjo idag för att presentera de delar av budgeten som berör lantbruket.

Tuff tid för grisbönderna
Den senaste tiden har varit tuff för grisnäringen, med låga fläskpriser och hård konkurrens.Nu kommer regeringens svar på hur det ska lösas: med minskade slakteriavgifter och ett nytt bidrag till grisbönder, en djurvälfärdspeng på 1150 kronor per sugga och år, som alla grisproducenter ska kunna söka.

- Den svenska djurproduktionen har ju varit under mycket stark press under ganska många år nu och behöver få en rejäl signal om att vi tror på den här verksamheten, säger Eskil Erlandsson.

Sänkta slakteriavgifter
Regeringen avsätter också 90 miljoner kronor/år till sänkta slakteriavgifter.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson säger att pengarna ska gå till slakterierna, men att detta också ska medföra att bönderna får bättre betalt för sitt kött.

Men det finns andra lösningar för svensk grisnäring än mer bidrag, det menar Peter Ericsson, ordförande för Skaraborgs grisproducenter.

- Konsumenterna tycker ju ibland att det räcker med en EU-nivå på djurskyddet. Och jag tror att vi skulle föda upp en del grisar här i landet med den standarden, för att tillfredsställa det behovet. Men det är inte så politiskt korrekt, säger han.

"Vi måste höja djurskyddet"
Eskil Erlandsson menar att det inte är rätt väg att gå att sänka de svenska kraven vad gäller djurskyddet.

- Vi måste se till att höja djurskyddet i alla delar av Europa på ett sätt så att alla djur har det bra. För jag tycker att djur ska ha det bra under sin uppfödningstid. Och det är jag övertygad om att också bonden tycker.