Allt färre vill läsa tyska

1:31 min

På bara tio år har antalet elever som läser tyska i årskurs nio halverats. Detta går stick i stäv med efterfrågan på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv låtit göra.

Av 200 tillfrågade personalchefer från svenska företag, svarar en tredjedel att tyska är det klart viktigaste språket att kunna. Men idag läser knappt en femtedel av samtliga nior tyska.

På Stenbockskolan i Ulricehamn jobbar tyskaläraren Mats Franzén. Och han tror att det att det är spanskan som lockat många.

– Det är fräckare att välja spanska än tyska, säger tyskaläraren Mats Franzén på Stenbockskolan i Ulricehamn.

Då Sveriges viktigaste exportland är Tyskland är det kanske inte så konstigt att 33 procent av de tillfrågade företagen svarade att tyska är det viktigaste språket att lära sig. Långt efter kom spanska på 16 procent och kinesiska på 14 procent.

Från Lärarnas riksförbund menar man att elever måste få en ökad medvetenhet om hur efterfrågan i arbetslivet ser ut för att kunna göra kloka val i skolan. Men Mats Franzén menar att det inte är så enkelt.

– Jag valde tyska för jag tycker det låter lite likt svenskan, så jag uppfattade det som lättare, säger sjätteklassaren Wiktor Martin från Ulricehamn.