Unga lever farligt på sina arbetsplatser

1:35 min

Ung inhyrd personal inom industrin lever farligt, det visar en granskning som Arbetsmiljöverket gjort. Nästan en tredjedel av alla som anmält en arbetsolycka de senaste fem åren har varit under 25 år och uthyrda av ett bemanningsföretag.

– Jag tror att det beror på att människor inte får den utbildning och information som behövs, utan istället slängs in i produktionen direkt, säger Stefan Wiberg, ombudsman på facket IF-Metall, som inte är förvånad över att det är den inhyrda personalen som drabbas hårdast.

Ansvaret för personalen ligger delad mellan bemanningsföretaget som arbetsgivare och arbetsplatsen som ansvarar för att skyddsutrustning och utbildning ges till den inhyrde.

Ulf Öhman är koncernchef på bemanningsföretaget Manpower i Borås, och där hyr man ut stor del av sin personal till just industrin men har märkt av få olyckor. Men han säger att det kan vara svårt att garantera tillräcklig introduktion om det handlar om bara någon dag på en ny arbetsplats.

– Det här är ett ansvar både för oss och kunden att informera de anställda, säger Ulf Öhman, konsultchef på Manpower i Borås.

Madeleine Hammarström
madeleine.hammarström@sverigesradio.se