POLITIK

SD: Han ville ha betalt för att hoppa av

1:10 min

William Petzäll lämnar Sverigedemokraterna men stannar kvar i riksdagen och blir politisk vilde. Det är Petzälls missbruksproblem som uppges ligga bakom partiavhoppet. P4 Sjuhärad har sökt Petzäll utan att lyckas nå honom.

Bakgrunden till att William Petzäll lämnar Sverigedemokraterna är hans missbruk. Han har under längre tid blandat sprit och tabletter i farliga mängder och fått akutsjukvård flera gånger.

Inlagd på behandlingshem
I februari tog han timeout från politiken efter en fylleskandal då han omhändertogs av polis.

William Petsäll har den senaste månaden för andra gången varit inlagd på behandlingshemmet Blentarp i Skåne. Han skrivs ut idag.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har haft ett möte med Petzäll och försökt att få honom att avsäga sig sin riksdagsplats, det skriver Expressen.

Ville ha betalt
Men Petzäll vägrade och väljer nu att bli politisk vilde. Enligt SD:s gruppledare Björn Söder krävde Petzäll då en stor summa pengar för att lämna sin riksdagsplats.

-Vi vet att pengarna skulle riskera att gå till missbruk och det är inget vi kan motivera för våra medlemmar att vi bidragit till, säger Söder till TT.

Petzäll dementerar att han skulle krävt pengar.

-Hade jag velat tjäna pengar så hade jag kunnat skriva en bok och släppa en massa dokument. Jag har varit med i partiet i fem år och umgåtts med många i toppskiktet så det är klart att man vet mycket, säger han till Nyheter24.

Han säger att han vill stanna kvar i riksdagen för att arbeta med beroendefrågor. Han kommer idag att informera partiledningen om sitt beslut. Enligt Moderaternas presschef Johan Elmberg hörde Petzäll av sig i slutet av augusti för att visa sitt intresse för partiet, men Moderaterna ville inte något med honom att göra.

SD beklagar att Petzäll inte lämnar riksdagen
Linus Bylund, som är pressekreterare för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, säger till P4 Sjuhärad att han beklagar att William Petzäll inte lämnar sin riksdagsplats.

– William har ju lovat via bland annat media att avsäga sig sitt uppdrag i riksdagen om han skulle återfalla i missbruk, eller som han själv sa "om han ens tar en enda öl".

Hur ser du då på att han som du ser det sviker sitt löfte om att hoppa av vid ett återfall?

– Ja, det är naturligtvis beklagligt både för att jag inte tror att det är bra för honom själv och hans personliga hälsa, men även beklagligt för många människor som har tyckt om William och uppskattat honom, säger Linus Bylund.

Sverigedemokraterna menar att Petzäll genom att sitta kvar som politisk vilde sviker partiets väljare.

– Man röstar ju på ett parti och inte i första hand på en person, särskilt inte i vårt fall där vi har haft samma lista i hela landet och inte haft några personkampanjer.

-------------------------------

P4 Sjuhärad har sökt Petzäll utan att lyckas nå honom.

Petzäll kontaktade moderaterna

William Petzäll kontaktade i slutet av augusti Moderaterna för att berätta att han funderade på att hoppa av SD:s riksdagsgrupp och undrade hur Moderaterna såg på det. Det uppger Moderaternas presschef Johan Elmberg.
Men Moderaterna är inte intresserade av att ha någonting att göra med Petzäll.
– Han har valts in på ett SD-mandat och vi delar inte hans värderingar, säger Elmberg.

TT

Avhoppet ger jämnare riksdag

Med dagens mandatfördelning så har alliansen 173 mandat och de rödgröna 156. SD har 20 mandat.
Det innebär att alliansen har tre mandat färre än oppositionen, och då krävs att två ledamöter röstar fel, uteblir eller går över till alliansen för att den ska vinna en omröstning.

Om William Petzäll blir vilde, så blir skillnaden 173-175. Skulle Petzälls dessutom inte rösta, räcker det med en röst för att ställningen i kammaren ska bli lika och lotten avgöra. Väljer Petzäll att rösta med alliansen blir det ännu ovissare.

Kommentar från SD

Uppgifter i media gör gällande att William Petzäll lämnar Sverigedemokraterna men sitter kvar i riksdagen utan partitillhörighet.
 
I våras uppdagades att William Petzäll hade svåra problem med missbruk av narkotika och alkohol. Partiet såg därför till att Petzäll kom under behandling. Efter slutförd grundbehandling fick Petzäll en ny chans och lovade partikamrater och väljare, bland annat via media, att avsäga sig sin riksdagsplats om han skulle dricka alkohol eller ta narkotikaklassade preparat igen. William fullföljde inte efterbehandlingen för att komma tillrätta med sina problem.
 
Någon gång under sommaren återföll Petzäll i missbruk. Partiet drog slutsatsen man nått vägs ände och uppmanade Petzäll att lämna sitt riksdagsuppdrag samt erbjöd Petzäll finansiering av fortsatt behandling för att ta sig ur missbruket.
 
Sverigedemokraterna beklagar att William Petzäll nu väljer att sitta kvar i riksdagen utan partitillhörighet. Vi har en fortsatt förhoppning om att han ska ta sitt ansvar gentemot såväl sig själv som partiets väljare, lämna sitt riksdagsuppdrag och istället fokusera sin energi på att långsiktigt komma tillrätta med sina problem.

Jesper Ingevaldsson

Skicka e-post
033 - 17 75 86

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.