Låtsaspolis satte barn i bojor

5:00 min

Inom kort kommer åtalet mot den man som utgett sig för att vara polis och trakasserat minst nio barn, bland annat två i Herrljunga. Mannen ska ha hotat barnen, satt dem i handfängsel och hållt låtsasförhör.

Mannen som är i 25 års åldern har tagit kontakt med barnen via internet och sedan lurat barnen.
I mannens dator har man hittat flera bilder på barn som tvingats sitta med handbojor samtidigt som mannen förhört dom om olika påstådda brott.

Patrik Tilly är kammaråklagare.

– Han har tagit kontakt med barnen via ungdomsportaler på internet, och "Bilddagboken" är frekvent, säger kammaråklagare Patrik Tilly.

– Han har spelat en roll där han är en 12-åring som varit utsatt för olika traumatiska händelser, och på så sätt fått tag på riktiga barn.

– En bit in i kommunikationen försvinner fejktonåringen och ersätts av en fejkad polis som heter Lukas.

Barnen ska sedan bland annat blivit anklagade för mordhot, och hotats med både förhör och att sociala myndigheter ska kopplas in.
Barnen ställdes inför ett ultimatum, och i vissa fall har barnen känt sig tvingade att träffa mannen på barnets bostadsort - för förhör.

– Då har då den här "Lukas" tagit sig dit, satt på handfängsel och hållt förhör. Såvitt vi känner till finns inget sexuellt uppsåt, och det är lite unikt, säger kammaråklagare Patrik Tilly.

– Jag känner mig väldigt nöjd över att vi lyckats satt punkt för hans framfart på internet, för man vet aldrig vad som kan hända.

Reporter Lotta Bromé, P4 Extra

Mannen sitter häktad misstänkt för olaga hot, olaga tvång, olaga frihetsberövande och föregivande av allmän ställning. Åtal väntas i början av oktober.

De nio pojkarna kommer från Herrljunga, Hässleholm, Lomma, Växjö och Helsingborg. Sex av dem har han träffat, fem av dem har han satt handbojor på. De övriga tre har han planerat att träffa.

Polisen har hittat bilder i mannens dator på oidentifierade pojkar som han har träffat bland annat i Stockholm. Där finns även bilder på en flicka.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.