SVENLJUNGA

Frågetecknen många kring kulturhuset

1:29 min

Förväntningarna på ett kulturhus i Svenljunga är stora men frågetecknen är fortfarande många. Det största problemet är att bygget ännu inte är finansierat.

Nu är de nya skisserna på ett nytt kulturhus i Svenljunga klara. Man hoppades att huset skulle stå klart redan i vinter men planerna som togs fram för två år sen blev för dyra.

Många ligger på och undrar när kulturhuset blir klart säger Sonja Fransson som är ordförande i Folketshusföreningen som driver projektet.  

– Vi har flera föreningar och studieförbund som vill komma in i huset, säger Sonja Fransson.  

Att många undrar är inte så konstigt då det redan hänger en banderoll på den gamla teaterbiografen med texten "här bygger vi Svenljunga kulturhus". Men det hela har alltså dragit ut på tiden. Och än så länge är det bara skisserna som är klara. Vad det kommer att kosta är oklart. Och framförallt är den viktigaste frågan inte besvarad, vem ska betala?  

– Svenljunga kommun hoppas vi på men också från Boverket och andra stiftelser, säger Fransson.  

I den nya skissen är Kulturhuset en helt ny byggnad i anslutning till biblioteket.  Det finns rum för bio, ny ungdomsgård, teater, dans och musik. Det ska också finnas ett café, en bowlinghall och lokaler som kan användas både för fest och för konferenser. Tanken är att det ska vara en mötesplats för alla åldrar. Och i Svenljunga verkar de flesta överrens om att det behövs.