Marks kommun följer inte lagen, skarp kritik från skolverket

När Skolverket i våras gjorde en omfattande inspektion i Marks kommun fann man att kommunen bryter mot lagar och förordningar på en rad områden.

På 24 punkter ger skolverket kraftig kritik och på ytterligare 30 områden måste kommunen förbättra sig, säger Skolverket, men som helhet bedömer ändå skolverket att Marks kommun har en väl fungerande skola med god kvalitet.

Några exempel där kommunen blivit kritiserad: att förskolan inte hjälper invandrarbarn att utveckla sitt modersmål, att kommunen inte kontrollerar privata dagis i tillräcklig omfattning, att man på Ubbhultsskolan använder förbjudna bestraffningsmetoder.  

Ubbhultsskolans rektor Ann-Christin Granfors ifrågasätter skolverkets kritik mot skolan angående otillåtna bestraffningsmetoder. Bestraffningen det handlade om var barnens eget förslag att städning kunde vara ett straff när en elev stökat till, tex med ett snöbollskrig, denna bestraffning har sedan aldrig verkställts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".