Stort minus i Herrljungas budget

Ekonomin i Herrljunga ser ut att gå mot ett bottenrekord i år. Prognosen visar på minus 17 miljoner kronor och det är Individ- och familjeomsorgen som står för halva summan.

Många kommuner har problem med att få ekonomin att gå ihop. Men Herrljunga ser ut att göra ett ovanligt dåligt resultat i år - sämre än många andra jämförbara kommuner.

Förra året gick kommunen back med knappt två miljoner kronor. Och det var Individ- och Familjeomsorgen som stod för den stora minusposten redan då - nära nio miljoner kronor medan flera andra verksamheter gick med överskott.

I år blir det åter ett lika stort minus för individ och familjeomsorgen - men dessutom har kommunen fått mindre inkomster i form av skatter och statsbidrag. Och det gör att underskottet vid årets slut beräknas bli cirka 17 miljoner kronor.

Herrljunga kommun har en relativt hög kommunalskatt - och inkomsterna har hittills inte varit så dåliga tack vare det statliga utjämningsbidraget. Även kommunala taxor och avgifter är relaivt höga. Så det dåliga resultatet beror på höga kostnader.

Herrljungas kostnader för individ och familjeomsorgen var enligt statistiska centralbyrån förra året 13 miljoner kronor högre än för andra jämförbara kommuner. Kostnaderna för IFO har ökat med hela 57 procent sedan år 2000 - och är nu nästan dubbelt så hög per invånare som i jämförbara kommuner

Kostnaderna för äldreomsorgen i Herrljunga är också jämförelsevis höga - förra året 6 miljoner kronor högre än i en annan kommun med Herrljungas struktur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".