"Missförstånd och teknikrädsla"

Kritiken och misstron mot det nya privata tolkföretaget i Borås baseras på missförstånd och teknikrädsla, det menar Transvoice vd Rafael Bermejo, han beklagar den diskussion som uppstått kring bolaget.

I kväll ska Borås kommunfullmäktige slutgiltigt avgöra om den kommunala tolkförmedlingen i Borås ska tas över av det privata företaget Transvoice.

Den borgerliga majoriteten i Borås vill sälja, men tolkarna själva har protesterat. Tolkarna i den, idagsläget, kommunala tolkservicen är rädda för försämrade villkor i det nya bolaget. De är också kritiska till den teknik som ska användas, de är rädda att invandrarna inte vill ha den tolkning via telefon som Transvoice framför allt vill satsa på. Vissa har tolkar har sagt att det tänker vägra ta anställning hos Transvoice.

Rafael Bermejo lovar likartade anställningsvillkor och säger att kritiken mot telefontolkningen beror på teknikrädsla.

Transvoice har valt Borås för att moderbolaget Transcom finns här med en modern teknik som Transvoice tänker utnyttja med mycket telefontolkning. Man tänker också erbjuda tolkning vid personliga möten, något som också kommunen har lovat fortsätta utnyttja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".