Samtalsstöd hjälper bönder

Lantbrukarnas egna hjälptelefoner i Sjuhärad får hundratals samtal om året från bönder som behöver någon att prata med. Den uppskattningen gör Peter Tagesson på LRF Sjuhärad. ”Bondestödet” kallas det, med stödpersoner runt om i Sjuhärad att ringa till om små eller stora problem.

Samtalen handlar om allt från någon att prata med till mer konkreta problem med till exempel ekonomin, enligt Peter Tagesson som är ombudsmannen på LRF Sjuhärad.
Den här veckan har ett fall med misstänkt djurplågeri på en stor gård i Sjuhärad hunnit fram till rättegång i Borås tingsrätt, ett fall där ekonomiska problem och sjukdom finns med i bakgrunden. Om bondestödet hade kunnat hjälpa något i det fallet går inte att veta, för när det inträffade i början av 2003 var bondestödet ännu inte igång.
Men nu finns det över 20 frivilligt engagerade stödpersoner att ringa till: både kvinnor och män, de flesta själva lantbrukare, men också präster och en sjuksköterska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".