Vårdcentral nekade barn vård

En mamma i Borås blev i somras nekad att ta med sitt barn till vårdcentralen i Borås, eftersom barnet var folkbokfört hos sin pappa i Göteborg. Mamman gjorde en anmälan till patientnämnden och efter den anmälan har vårdcentralerna fått ändra på sig.

Mats Elm är chef för vårdcentralerna i Borås och Bollebygd, och för honom var det lätt att ändra på de strikta reglerna:
- Det är olyckligt att det blev så här. Vi ska ta emot barn oavsett var de hör hemma. Medmänsklighet måste gälla, säger Mats Elm.
Efter incidenten i somras har ansvariga chefer för vårdcentralerna runt om i Västra Götaland pratat med varandra om att rucka på principen om att ej akuta patienter måste söka sig till den egna vårdcentralen.
I fortsättningen ska det vara så att om en förälder tar sitt barn till en vårdcentral, även om barnet inte är skrivet i just den kommunen, ska det få komma in till sjuksköterska eller läkare.

Gunnar Fägersten-Novik
gunnar.f.novik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".