Tvåveckorskampanj mot klamydia

Ett hundratal sjukvårdsmottagningar i Västra Götaland öppnar vad de kallar ”kärleksakuter” nästa vecka, som endel av en två veckor lång kampanj i hela regionen för att få fler att göra klamydiatest. Enligt Karin Stenqvist som är smittskyddsläkare i Västra Götaland är klamydia en allvarlig sjukdom.

Förra årets satsning på en klamydiadag ledde till en kraftig ökning av antalet provtagningar och därför blir det mer i år: en tvåveckorskampanj med omfattande affischering på bland annat skolor och företag.
Klamydia ökar kraftigt och det är främst bland de unga som sjukdomen sprids snabbast. Därför arrangerar Smittskyddsenheten i Västra Götaland en kampanj för att informera om sjukdomen och för att få fler att gå och testa sig. Bara genom att hitta och behandla smittbärare kan klamydiaökningen hejdas. Kampanjens budskap är att alla som haft oskyddat sex ska gå och göra ett kostnadsfritt klamydiatest på ungdomsmottagningen eller vårdcentralen.
Klamydia kan leda till sterilitet och man kan bära på smittan utan att veta om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".