En person bakom de flesta medborgarförslagen i Ulricehamn

I drygt ett års tid har medborgarna i Ulricehamn kunnat skriva medborgarförslag till fullmäktige. Hittills har mer än två tredjedelar av förslagen kommit från en och samma person. Medborgarförslag är bra, men det kan bli för mycket av det goda, tycker kommunalrådet Bengt Johansson (c) i Ulricehamn.

Sedan förra sommaren har det kommit in 50 medborgarförslag. 35 av dem har skrivits av en och samma person. Inte ens politikerna i fullmäktige är lika flitiga med att komma med förslag om hur Ulricehamn bör utvecklas. Som jämförelse kan sägas att under samma tid har de 49 politikerna i fullmäktige skrivit åtta motioner och sex interpellationer.
Medborgarförslagen behandlas som andra motioner och bereds och utreds av tjänstemännen i kommunen. Administrationen ökar och tar tid från annat. Bengt Johansson har föreslagit en gräns på max tio medborgarförslag per person och år för att begränska antalet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".