Kritik mot inköpsregler

Ett 50-tal personer inom socialtjänsten i Borås har rätt att själva godkänna sina egna inköp. Det här är tvärtemot rutinerna inom resten av kommunen. Nu riktar kommunrevisorernas chef Carl-Johan Sernestrand hård kritik mot möjligheten.

I Perstorp höll en bedragare i socialtjänsten på att tömma hela socialbidragskontot på 20 miljoner men upptäcktes i sista stund. I Uddevalla spenderade en anställd på det kommunala bostadsbolaget 30 miljoner på prostituerade.
Nyligen upptäckte man i Gunnared utanför Göteborg att en socialtjänsteman hade hyrt bilar för 60000 kronor på kommunens bekostnad. Alla hade de rätten att själva attestera sina inköp och bidrag.
Revisorerna har inte undersökt om några överträdelser skett i Borås. Resurserna räcker inte, säger Carl-Johan Sernestrand, som i stället uppmanar kommundelarna, som ansvarar för socialtjänsten, att själva göra det.
Inom resten av kommunen finns denna internkontroll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista